Internet picky literature

Ο λόγος του Ernest Hemingway κατά την βράβευσή του από την ακαδημία Νόμπελ.

in inspired by words
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Τον Οκτώβρη του 1954, το Νόμπελ λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει πως συγγραφείς όπως ο Καρλ Σάντμπεργκ η ο Ισακ Ντινεσεν αξίζουν περισσότερο το βραβείο, όμως σίγουρα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα χρήματα του επάθλου.

Το 1954  ο συγγραφέας αναρρώνει από δύο συνεχόμενα αεροπορικά ατυχήματα που παραλίγο να του στοιχίσουν την ζωή. Λόγω και του σοκ, αποφασίζει να μην παρευρεθεί προσωπικά στην Στοκχόλμη. Αντ’ αυτού, μεταφέρει στον Αμερικανό πρέσβη τον λόγο του, για να τον διαβάσει το βράδυ της τελετής ενώ λίγο καιρό αργότερα τον ηχογραφεί με τη δική του φωνή. Η παρακάτω ομιλία, μια από της πιο σύντομες που έχουν ποτέ διαβαστεί σε τελετή βράβευσης νόμπελ, στην ουσία αποτελεί την δική του εξομολόγηση για πορεία ενός συγγραφέα μέσα στους δρόμους της ζωής και περιλαμβάνεται στο βιβλίο του: The Writer as an artist (Ο συγγραφέας ως καλλιτέχνης), το οποίο, ωστόσο, δεν κυκλοφορεί στα Ελληνικά. Τα λόγια του δεν αποτελούν δίδαγμα μόνον για τους νέους συγγραφείς και καλλιτέχνες, αλλά και πνευματικό οδηγό προς την αυτάρκεια  για όλους τους ανθρώπους. 

Δίχως να έχω την ικανότητα να βγάζω δημόσιους λόγους ή να έχω κάποια γνωστική εξουσία στην ρητορική, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιθύνοντες του Άλφρεντ Νόμπελ γι’ αυτό το βραβείο.

Κάθε συγγραφέας που γνωρίζει ποιοι συγγραφείς δεν κέρδισαν το βραβείο, μπορεί να αντιδράσει μόνο με ταπεινότητα σε μια τέτοια τιμή. Δεν είναι ανάγκη να απαριθμήσω αυτούς τους συγγραφείς. Ο καθένας εδώ μέσα θα κάνει τη δική του λίστα σύμφωνα με τις γνώσεις του και τη συνείδησή του. Θα ήταν απίθανο για μένα να ζητήσω από τον πρέσβη της χώρας μου να εκφωνήσει έναν λόγο στον ο οποίο ο συγγραφέας λέει όλα όσα υπάρχουν μες στην καρδιά του. Σε αυτά που γράφει κάποιος, τα πράγματα μπορεί να μην είναι άμεσα ευδιάκριτα, και αναφορικά με αυτό, είναι τυχερός: αλλά στο τέλος είναι κάπως ξεκάθαρα και μέσα από αυτά και το μέγεθος της αλχημείας που κατέχει ο συγγραφέας, θα αντέξει στο χρόνο ή θα ξεχαστεί.


Το γράψιμο, στην καλύτερη εκδοχή του, είναι μια μοναδική ζωή. Οργανισμοί για συγγραφείς απαλύνουν την μοναξιά του συγγραφεα, αλλά αμφιβάλλω αν βελτιώνουν το γράψιμό του. Διευρύνει το δημόσιο εκτόπισμα του αποβάλλοντας τη μοναξιά του και συχνά του έργο του χειροτερεύει. Επειδή κάνει τη δουλειά του μόνος και έφοσον είναι καλός συγγράφεας πρέπει να γνωρίζει την αιωνιότητα ή την απώλεια της κάθε μέρα. Και μερικές φορές, με πολλή τύχη, θα τα καταφέρει.

Πόσο απλό θα ήταν το να γράφεις λογοτεχνία αν η μόνη προϋπόθεση ήταν να γράψεις με διαφορετικό τρόπο κάτι που έχει αποτυπωθεί έξοχα. Συμβαίνει γιατί στο παρελθόν είχαμε τόσο σπουδαίους συγγραφέις που ένας σημερινός συγγραφέας οδηγείται πιο μακριά από εκεί που μπορεί να πάει, εκεί που δεν μπορεί να τον βοηθήσει κανείς. Μίλησα αρκετά για έναν συγγραφέα. Ένας συγγραφέας πρέπει να γράφει αυτό που έχει να πει και όχι να μιλάει γι’ αυτό. Και πάλι σας ευχαριστώ.

 Η ηχογράφηση του Χέμινγουευ στον λόγο του.

Μετάφραση: Γιώργος Τσουλιάς.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ