Internet picky literature

Haruki Murakami

in Pickings
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Το 1974, όταν ο Χαρούκι Μουρακάμι ήταν 25 χρόνων, άνοιξε μαζί με τη σύζυγό του ένα μικρό τζαζ μπαρ σε μια φοιτητική περιοχή του Τόκυο. Ήθελαν να αποφύγουν τη συμβατική ζωή και να προσφέρουν στον εαυτό τους μια πολυεδρική ζωή, στην οποία θα συναντούσαν ενδιαφέροντες ανθρώπους και θα άκουγαν ολημερίς την αγαπημένη τους μουσική. Η δουλειά ήταν φοβερά απαιτητική, αλλά όταν ο Μουρακάμι δεν ήταν απασχολημένος με την επιχείρηση, αφοσιωνόταν στα δύο μεγαλύτερα πάθη του: τη μουσική και τα βιβλία.

Σε εκείνο το στάδιο της ζωής του δεν είχε συλλογιστεί ποτέ πως, μια μέρα, θα γινόταν συγγραφέας. Διάβαζε, άκουγε ανενόχλητα μουσική και δούλευε. Η καμπή ήρθε το 1978 σε ένα παιχνίδι μπέιζμπολ. Το σφύριγμα μιας καλοχτυπημένης μπαλιάς, πυροδότησε τη σκέψη ότι μπορούσε να γράψει ένα βιβλίο. Μετά το παιχνίδι, εφοδιάστηκε με στυλό και χαρτί και, κάθε βράδυ μετά τη δουλειά, έγραφε επιμελώς.

Μέσα στα επόμενα χρόνια έκδωσε τα δύο πρώτα του βιβλία: το Hear the Wind Sing και το Pinball, 1973. Τα εν λόγω έργα ήταν διαθέσιμα για το αγγλόφωνο κοινό σε ασαφείς και δυσεύρετες μεταφράσεις, οπότε η τελική και σύγχρονη σούμα που έγινε από τον Ted Goossen – οποίος μετέφρασε με ενάργεια και τα δυο βιβλία- διευκολύνει τους θιασώτες του Μουρακάμι και τους φίλους της καλής λογοτεχνίας.

Και τα δυο βιβλία είναι τα πρώτα μέρη από την φημισμένη τριλογία του Μουρακάμι, Trilogy of Rat (όπου το τρίτο μέρος, Το Κυνήγι του Αγριοπρόβατου, είναι ευρέως διαθέσιμο στα αγγλικά), η οποία πήρε το όνομά της από έναν χαρακτήρα που εμφανίζεται κατ’ εξακολούθηση σε κάθε βιβλίο. Στο πρώτο εξ αυτών, ονόματι Hear the Wind Sing, ο αφηγητής είναι ανώνυμος και πρόκειται για έναν εικοσάρη σπουδαστή βιολογίας. Μέσα από σαράντα σύντομα και πνευματώδη κεφάλαια, διηγείται τη σχέση του αγοριού με μια κοπέλα, που τη βρίσκει αναίσθητη σ’ ένα μπαρ και, όσο ξετυλίγεται ομοιάζει όλο και πιο πολύ στο ύφος του Μουρακάμι: μυστηριώδης, ελαφρώς αυθάδης και ελκυστική. Μέσα από την αφηγηματική γραμμή που υπηρετεί, μιλάει για τους θανάτους στις σχέσεις, για τη φύση του γραψίματος, για την ποπ μουσική, για έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα.

Η ακκιζόμενη ελαφρότητα και ευχάριστη χροιά που εμφυτεύει στις ιστορίες του ο Μουράκαμι, τις κάνουν και διασκεδαστικές για τους αμύητους στη γραφή του και πλούσιες για τους θαυμαστές του.

H αίσθηση που αφήνουν οι εφήμερες καταστάσεις και η μεταβλητότητα που απορρέει από αυτές, είναι επίσης παρόντα στοιχεία στο Pinball, 1973. Εδώ ο αφηγητής περιγράφει την εμμονή του με το φλιπεράκι και την επιθυμία του να ανακτήσει τη μηχανή που έπαιζε, τη ζωή του ως αδέσμευτος μεταφραστής και τη σχέση του με δυο πανομοιότυπες δίδυμες που εμφανίζονται από το πουθενά ένα πρωινό στο διαμέρισμά του. Επιπρόσθετα, εξιστορεί την ιστορία του Rat που, σε αντίθεση με το Hear the Wind Sing, είναι περισσότερο άνευρος, μοναχικός και αδύναμος χαρακτήρας.

Η ακκιζόμενη ελαφρότητα και ευχάριστη χροιά που εμφυτεύει στις ιστορίες του ο Μουράκαμι, τις κάνουν και διασκεδαστικές για τους αμύητους στη γραφή του και πλούσιες για τους θαυμαστές του. Δεν εκλείπουν οι αγαπημένες θεματικές όψεις του Ιάπωνα συγγραφέα, όπως είναι η αστάθεια, η απώλεια, η αγάπη, οι μυστηριώδεις γυναίκες κλπ. Ωστόσο, για να σας προσγειώσουμε, μην έχετε υψηλές προσδοκίες από αυτή τη συλλογή, διότι πολύ απλά θα απογοητευτείτε. Τα βιβλία ακολουθούν αγόγγυστα την πεπατημένη και είναι παραφορτωμένα με κλισέ: παρατεταμένες σκηνές, φθηνές κλιμακώσεις, αναμασημένες περιγραφές…

Αυτά τα -αν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε έτσι- ολισθήματα και οι αστοχίες στις επιλογές που έγιναν στο περιεχόμενο είναι ζημιογόνες. Όμως ο αναγνώστης που θα δει πέρα από αυτές τις αδυναμίες, θα ανακαλύψει αναλαμπές γεμάτες οξύνοια, διορατικότητα και θα υποβληθεί σε μια λογοτεχνική άσκηση, ασυνήθιστη και ανατρεπτική. Πρωτίστως, όμως, θα έχει μια απλόχερη ματιά  στην «πολύχρωμη» φαντασία του Μουρακάμι.

Από τον Γιώργο Τσουλιά

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ