Internet picky literature

Οι άγνωστες σημειώσεις του Bruce Lee για την φαντασία, το υποσυνείδητο, το συναίσθημα και την δύναμη της θέλησης.

in inspired by words
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Παρότι ο Bruce Lee (27 Νοεμβρίου1940 – 20 Ιουλίου 1973) έγινε γνωστός σε όλους μας μέσα από τις ταινίες του, ίσως και να είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους φιλόσοφους του 20ού αιώνα. Ο Lee κατά την διάρκεια της ζωής του κατάφερε να εξοικειώσει ένα μεγάλο μέρος του δυτικού κοινού με τις Ανατολικές παραδόσεις. Αν κι εκείνο τον καιρό τα λόγια του μάλλον επισκιάζονταν από τις ικανότητές του στις πολεμικές τέχνες, ο ίδιος εμφύσησε στις αρχές της ανατολικής κουλτούρας το δικό του ξεχωριστό ήθος, μια διασταύρωση φυσικής και ψυχικής πειθαρχίας, με γνωστότερο, ίσως, παράδειγμα την μεταφορά του για την ανθεκτικότητα του νερού.


Στην αρχή της καριέρας του, ο Lee βρέθηκε συστηματικά παραγκωνισμένος από τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, τα οποία λειτουργούσαν με ακραίες φυλετικές προκαταλήψεις και χρησιμοποιούσαν λευκούς ηθοποιούς μακιγιαρισμένους με κίτρινο χρώμα για να απεικονίσουν ασιατικούς χαρακτήρες.

O Bruce Lee κρατάει σημειώσεις καθημερινής ρουτίνας στο σημειωματάριο του.

Ακόμη και όταν τελικά κατάφερε να πάρει πρωταγωνιστικούς ρόλους, τα στούντιο συνέχισαν να τον αντιμετωπίζουν ως ένα άμυαλο στερεότυπο που διασκέδαζε το κοινό με τις ικανότητες του στο kung-fu. Το μεγαλύτερο, όμως, ρήγμα ήρθε όταν οι παραγωγοί προσπάθησαν να κόψουν όλες τις δικές του φιλοσοφικές γραμμές από το “Enter the Dragon”, καθώς δεν επιθυμούσαν τίποτα περισσότερο από μια κενή ψυχαγωγική κινηματογραφική ταινία. Ο Lee αρνήθηκε να συνεχίσει για δύο εβδομάδες, επιμένοντας ότι το kung-fu και η φιλοσοφία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα. Το Χόλιγουντ αναγκάστηκε να υποχωρήσει και όπως τελικά αποδείχθηκε, ήταν αυτή ακριβώς η φιλοσοφική διάσταση που έκανε την ταινία – λίγο πριν από την κυκλοφορία της οποίας ο Lee γνώρισε τον πρόωρο θάνατό – τόσο εικονική, συνδέοντας την μάλιστα με αρκετά φυλετικά και πολιτισμικά κινήματα της εποχής.

Ο Bruce Lee αντιμετώπιζε την φιλοσοφία ως αδιάσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής (χαραχτηρισικό γνώρισμα της Ανατολίτικης κουλτούρας), ακριβώς όπως έβλεπε το μυαλό αδιαχώριστο από το σώμα. Στην δική του καθημερινότητα, συνήθιζε να καταγράφει την αυστηρή ρουτίνα των ασκήσεων του μαζί με τους αντίστοιχους φιλοσοφικούς συλλογισμούς, τους οποίους εξέλισσε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο Lee είχε πάντα μαζί του ένα μικροσκοπικό σημειωματάριο, το οποίο γέμιζε με τα πάντα: από ασκήσεις έως τηλεφωνικούς αριθμούς μαθητών του (όπως ο Chuck Norris και ο Steve McQueen) και από ποιήματα μέχρι φιλοσοφικές σκέψεις. Ακόμα και τα χειρόγραφα του, φαίνονται τόσο σχολαστικά μετρημένα για να ταιριάζουν στις μικροσκοπικές σελίδες, που ακτινοβολούν την τεράστια πειθαρχία του.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα των προσωπικών του σημειώσεων, τα οποία αφορούν τις θέσεις του για τα ανθρώπινα γνωρίσματα.

Θέληση –
 
Αναγνωρίζοντας ότι η δύναμη της θέλησης είναι το ανώτατο αγαθό, θα την ασκώ καθημερινά και κάθε φορά που χρειάζομαι να δράσω για οποιονδήποτε λόγο. Θα διαμορφώσω τις συνήθειές μου έτσι, ώστε να πρέπει να χρησιμοποιώ την θέληση μου τουλάχιστον μια φορά την μέρα, ώστε να μην της επιτρέψω να ατροφήσει. 

Συναίσθημα –
 
Συνειδητοποιώ ότι τα συναισθήματά μου είναι τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Θα διαμορφώσω τις καθημερινές μου συνήθειες έτσι, που θα βοηθήσω τα θετικά μου συναισθήματα να αναπτυχθούν και τα αρνητικά να παραγκωνιστούν.

Φαντασία –
 
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη μου για νέα σχέδια ώστε να επιτύχω τους στόχους μου, θα αναπτύξω τη φαντασία μου καλώντας την καθημερινά για βοήθεια στη διαμόρφωση των ιδεών μου.

Λογική –
 
Αναγνωρίζοντας ότι τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματά μου μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν δεν ελέγχονται, θα υποβάλω όλες τις επιθυμίες και τους σκοπούς μου στην λογική μου και δεν θα διστάζω να τα εκφράζω.

Υποσυνείδητο –
 
Αναγνωρίζοντας την επιρροή του υποσυνείδητου επάνω στη δύναμη της βούλησής μου, θα φροντίζω να του υποβάλω μια σαφή εικόνα του σκοπού της ζωής μου καθημερινά. Και θα δημιουργήσω συνήθειες οι οποίες είναι ικανές να του προβάλουν νέες και επιθυμητές εικόνες.
Αυτό που κάνει τις σημειώσεις του ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι ότι συντηρούν τις αρχαίες φιλοσοφικές και πνευματικές παραδόσεις (ιδιαίτερα τις ιδέες του Βουδισμού και του Ζεν), και τις αναμιγνύουν με την εποχή του. Ορισμένες ακόμη επιδραστικές σημειώσεις του Bruce Lee μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:
  • Δεν θα καταφέρετε ποτέ περισσότερα στην ζωή από όσα μπορείτε και ονειρεύεστε. 
  • Κρατήστε το μυαλό σας στα πράγματα που θέλετε και σε μακριά από εκείνα που δεν θέλετε.
  • Τα πράγματα ζουν, μεταβάλλονται και αποκτούν δύναμη καθώς κινούνται.
  • Να είστε ήρεμος θεατής του τι συμβαίνει γύρω σας
  • Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον κόσμο και την αντίδρασή μας σε αυτόν.
  • Να είστε συνειδητοποιημένοι για την κατάσταση σας! Η ψευδαίσθηση θα οδηγήσει σε πτώση και διάλυση.
  • Από μέσα προς τα έξω ~ ξεκινάμε αλλάζοντας την σκέψη μας, όχι την εξωτερική μας κατάσταση.
  • Δεν υπάρχει κανείς για να πολεμήσετε, μόνο μια ψευδαίσθηση που δεν μπορείτε να δείτε από μέσα.
  • Κανείς δεν μπορεί να σας βλάψει αν δεν το επιτρέψετε

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ