Internet picky literature

Ένα κόκκινο φόρεμα | Φανή Καλαμπόκη

in Recommended Reading
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Όταν σηκώνεται απ’ το κρεβάτι είναι ακόμα νύχτα. Η μητέρα του συνήθως δεν κοιμάται τα βράδια, τον ξυπνάει εκείνη. Τα αδέρφια του κοιμούνται, πλένει το πρόσωπο του, σκουπίζεται προσεκτικά, ήσυχα, ανοίγει τη πόρτα και φεύγει. Το εργοστάσιο απέχει απ’ το σπίτι, μια ώρα με το ποδήλατο, φτάνοντας εκεί ο ήλιος χαράζει. Στις έξι είναι καθισμένος στο τραπέζι εργασίας και έχει περάσει τη κλωστή στη βελόνα. Ο Αμάρ ράβει κρυστάλλους σε ρούχα, κυρίως φορέματα. Δεν τον κουράζει αυτή η δουλειά, όταν δούλευε στον αγρό ήταν έξω απ’ το πρωί ως το σούρουπο, στο εργοστάσιο είναι ζεστά και είναι καθισμένος σχεδόν όλη τη μέρα.

Κάθε πρωί τα δάκτυλα του τρέχουν πάνω στα υφάσματα, κάποιες φορές τα χαϊδεύει, όπως χαδεύει το σκύλο του, έχουν ωραία υφή αυτά τα υφάσματα και το άγγιγμα αυτό, με το ρούχο, που θα ντύσει ένα σώμα, του δίνει μια αίσθηση ανακούφισης. Σήμερα ράβει μικρά στρογγυλά κρύσταλλα στη λαιμόκοψη ενός κόκκινου φορέματος. Η θέση και το σχέδιο με τα κρύσταλλα έχει αποφασιστεί από άλλον, μικρές τελείες πάνω στο ρούχο οδηγούν τη βελόνα με τα δάκτυλα του. Ο Αμάρ έχει μάθει να είναι δεξιοτέχνης, πάντα πασχίζει για ένα όμορφο αποτέλεσμα, νιώθει πως οι μικρές κρυστάλλινες σταγόνες γίνονται στολίδια και παίρνουν χρώμα, μονό κεντημένες πάνω στο ρούχο. Με προσήλωση που τον απομόνωσε από τους υπόλοιπους εργάτες, έραψε με σιγουριά τη μια μετά την άλλη, πάνω στο κόκκινο φόρεμα.

Όταν έραψε το κρύσταλλο, που ολοκλήρωσε το σχέδιο είδε την εικόνα του να αντικατοπτρίζεται στα μικρά γυαλάκια, σαν να βλέπει τον εαυτό του μέσα απ’ ένα καλειδοσκόπιο.

Η Κατερίνα πήγε φέτος στη πρώτη δημοτικού. Αυτή την εβδομάδα, έμαθαν τις συλλαβές   λε,   τε,  πε,  έλα. Σήμερα, Κυριακή, πρέπει να κάνει εξάσκηση, με το καλοξυσμένο μολύβι της, στη πρώτη σελίδα του μπλε τετραδίου γράφει τη μια συλλαβή κάτω απ’ την άλλη, πότε με μεγάλα απρόσεχτα γράμματα, πότε με μικρά καλογραμμένα. Στο  έλα  συνεχώς  ξεχνάει το τόνο, «τη βροχούλα πάνω από το έψιλον»  λέει, δυναμώνοντας τη φωνή της, η μαμά. Της αρέσει να παίζει με τα γράμματα και στο κάτω μέρος της σελίδας σχεδίασε τις συλλαβές μέσα σε κύκλο, τον οποίο κρατάει με τα ράμφος του ένα περιστέρι. Αυτοβαθμολογείται και βάζει Α με τόνο, όπως αυτό που της βάζει η δασκάλα στο σχολείο, δίπλα από κάθε συλλαβή.

Αύριο θα φορέσει στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου, το καινούριο της φόρεμα. Είναι κόκκινο και στο λαιμό έχει κεντημένα σε τρείς σειρές, όμορφα στρογγυλά κρυσταλλάκια που λαμπυρίζουν. Η μάμα της είχε υποσχεθεί το Σεπτέμβρη, πως αν είναι καλή μαθήτρια, θα της αγόραζε το όμορφο κόκκινο φόρεμα, που είχε δει στη βιτρίνα‧ πριν κοιμηθεί το βράδυ το σιδέρωσε και το πέρασε στη κρεμάστρα.

 

                “  Να ‘μουν του στάβλου έν’ άχυρο, ένα φτωχό κομμάτι

                  την ώρα π’ άνοιγε ο Χριστός, στον ήλιο του το μάτι.

                   Να ιδώ την πρώτη του ματιά και το χαμόγελο του,

                   το στέμμα των ακτίνων του γύρω στο μέτωπο του.

                   Να λάμψω από τη λάμψη του κι εγώ σαν διαμαντάκι

                   κι από τη θεία του πνοή να γίνω λουλουδάκι.”⁎

 

Η Κατερίνα είπε στη γιορτή το ποίημα της με σιγουριά και θάρρος. Έκανε υπόκλιση και όλοι τη χειροκρότησαν. Όταν επέστρεψε στη θέση της, κάθισε, έστρωσε το φόρεμα πάνω στα πόδια της για να πέφτει όμορφα και κοίταξε τα κρυσταλλάκια. Καθώς κινούσε τα χέρια της, λαμπύριζαν ακόμα πιο πολύ με τα φώτα της γιορτής και άλλαζαν χρώματα, τα άγγιξε με τα δάχτυλα της, γέλασε, σχεδόν έλαμψε, και χειροκρότησε το επόμενο παιδί.

 

Κωστής Παλαμάς


Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ