Internet picky literature

Ο εθισμός του Μπαλζάκ με τον καφέ

in Pickings
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ο καφές είναι σπουδαία δύναμη στη ζωή μου: έχω παρατηρήσει τα αποτελέσματα του σε μεγάλη κλίμακα. Ο καφές ψήνει τα σωθικά σου. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο καφές τους εμπνέει, αλλά όπως όλοι ξέρουν, απλώς κάνει τους βαρετούς ανθρώπους ακόμα πιο βαρετούς. Σκεφτείτε το: παρόλο που όλο και περισσότερα παντοπωλεία στο Παρίσι μένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, πολλοί λίγοι συγγραφείς γίνονται πιο πνευματικοί.

Αλλά όπως ο Μπριγιά Σαβαρέν έχει ορθώς παρατηρήσει, ο καφές θέτει το αίμα σε κίνηση και διεγείρει τους μύες, επιταχύνει τις διαδικασίες πέψης, διώχνεις τον ύπνο, και μας δίνει την αντοχή να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με την εξάσκηση της νοημοσύνης μας. Θέλω να προσθέσω και τη δική μου προσωπική εμπειρία πάνω στις παρατηρήσεις του Σαβαρέν.

Ο καφές επηρεάζει το διάφραγμα και το πλέγμα του στομαχιού, από το οποίο φτάνει στον εγκέφαλο με ελάχιστα αισθητές ακτινοβολίες. Πέρα από αυτό μπορούμε να υποθέσουμε ότι το νευρικό μας σύστημα είναι αγωγός ηλεκτρισμού που μεταδίδεται από τον καφέ όταν τον πίνουμε. Η δύναμη του καφέ αλλάζει με το χρόνο. Ο Ιταλός συνθέτης Gioacchino Rossini έχει βιώσει μερικές από τις επιδράσεις, φυσικά κι εγώ. «Ο Καφές», μου είπε, «είναι ένα ζήτημα δεκαπέντε ή είκοσι ημερών – ακριβώς ο κατάλληλος χρόνος για να γα γράψεις μια όπερα». Είναι αλήθεια. Αλλά η διάρκεια του χρόνου κατά τον οποίο μπορεί να απολαύσει τα οφέλη του καφέ μπορεί να διευρυνθεί.

Για κάποιο καιρό – για μια εβδομάδα ή δύο το πολύ- μπορείς να λάβεις την σωστή διέγερση με ένα, μετά δύο κούπες καφέ με κόκκους που έχουν αλεστεί με σταδιακά αυξανόμενη δύναμη και εκχύλιση ζεστού νερού.

Για μια ακόμη βδομάδα, μειώνοντας την ποσότητα του νερού, με τον καφέ ακόμη πιο τριμμένο και με εκχείλιση κρύου νερού στον πάτο, μπορείς να απολαύσεις ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα.

Όταν έχεις παράγει το καθαρότερο άλεσμα με το ελάχιστο δυνατό νερό, διπλασιάζεις τη δόση πίνοντας δύο κούπες – για πιο ενεργητική σύσταση αρκούν τρεις κούπες. Με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει για αρκετές μέρες.

Τελικά ανακάλυψα μια τρομερή, κάπως βάναυση μέθοδο που θα πρότεινα μόνο σε άνδρες υπερβάλλοντος σθένους, άντρες με πυκνά μαύρα μαλλιά και δυνατό δέρμα, με μεγάλα τετράγωνα χέρια και πόδια σαν κορίνες του μπόουλινγκ. Είναι ένα ερώτημα να χρησιμοποιείς αλεσμένο, πυκνό καφέ, κρύο και άνυδρο, σε άδειο στομάχι. Ο καφές πέφτει στο στομάχι σου, έναν βελούδινο σάκο με ταπισερί από θηλές και βεντούζες. Ο καφές δεν βρίσκει τίποτα στο σάκο, έτσι επιτίθεται σε αυτή τη ντελικάτη και πλούσια επένδυση – συμπεριφέρεται σαν φαγητό και απαιτεί χωνευτικά υγρά σφίγγει και στρίβει το στομάχι για αυτά τα υγρά, έλκεται όπως η Πυθία από το θεό της – κακοποιεί τις όμορφες επενδύσεις του στομαχιού όπως ένας αφέντης κακομεταχειρίζεται τα άλογα – το πλέγμα ερεθίζεται –και πετάγονται σπινθήρες που κατευθύνονται στον εγκέφαλο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, τα πάντα αναστατώνονται. Οι ιδέες κινητοποιούνται σαν τάγματα σε έναν μεγαλοπρεπή στρατό στο θρυλικό πεδίο μάχης, και η μάχη ξεσπά. Οι αναμνήσεις εισβάλλουν το μυαλό, το πυροβολικό της λογικής πλησιάζει βιαστικά, με διαταγές της φαντασίας, οι δεινοί σκοπευτές στοχεύουν και πυροβολούν, μορφές και σχήματα και χαρακτήρες ακολουθούν, το χαρτί καλύπτεται με μελάνι – ο βραδινός μόχθος ξεκινά και τελειώνει με χείμαρρους από αυτό το μαύρο υγρό, με τη μάχη να αρχίζει και να ολοκληρώνεται με μαύρη σκόνη.

Πρότεινα αυτό τον τρόπο κατανάλωσης του καφέ σε ένα φίλο, που ήθελε να τελείωσει μια δουλειά την επόμενη μέρα. Πίστευε ότι θα δηλητηριαστεί. Ήταν ψηλός, ξανθός, αδύνατος και είχε αραιά μαλλιά. Και ένα στομάχι παπιέ μασέ. Από τη μεριά μου είχα παρατηρήσει λάθος.

Όταν έχεις φτάσει σε σημείο να καταναλώνεις αυτού του είδους καφές, μετά εξαντλείσαι και αποφασίζεις ότι πραγματικά θέλεις περισσότερο, ακόμα και όταν έχεις χρησιμοποιήσει τα αγνότερα υλικά και τον ήπιες φρέσκο, θα βιώσεις τρομερούς ιδρώτες, θα υποφέρεις από αδυναμία στα νεύρα και θα υποστείς επεισόδια σοβαρής υπνηλίες. Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν το συνέχιζες: ένας λογικός άνθρωπος με συμβούλεψε να σταματήσω σε αυτό το σημείο, βλέποντας πώς ο άμεσος θάνατος δεν ήταν η αναπότρεπτη μοίρα μου. Για να περάσεις την αποκατάσταση πρέπει να ξεκινήσεις με συνταγές από γάλα και κοτόπουλο και άλλα άσπρα κρέατα: στο τέλος η ένταση καταλαγιάζει και επιστρέφεις στη χαλαρή, άσκοπη, απλοϊκή και κρυπτογαμική ζωή της επαναπαυμένης μπουρζουαζίας (ανώτερο στρώμα αστικής τάξης στα γαλλικά).

Όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι κάτω από αυτές τις επιβλητικές συνθήκες πυροδοτείται μια κάποια κατάσταση ζωντάνιας που μοιάζει με θυμό: η φωνή κάποιου υψώνεται, οι χειρονομίες του υποδηλώνουν ανυπομονησία: θέλει τα πάντα να διαδραματίζονται με την ταχύτητα των ιδεών, γίνεται απότομος, θυμωμένος για το τίποτα. Γίνεται εκείνος ο άστατος χαρακτήρας, ο Ποιητής, καταδικασμένος από τους μανάβηδες και τους όμοιούς τους. Υποθέτουμε ότι όλοι έχουν την ίδια διαύγεια. Ένας άνθρωπος του πνεύματος πρέπει, επομένως, να αποφεύγει να βγαίνει συχνά έξω. Ανακάλυψα αυτή την ξεχωριστή ψυχοσύνθεση μέσα από μια σειρά ατυχημάτων που με έκαναν να χάσω την έκσταση που ένιωθα. Μερικοί φίλοι μου με είδαν να διαφωνώ για τα πάντα και να επιπλήττω επίσης τα πάντα κακόπιστα. Συνειδητοποίησα τα σφάλματα μου και αναζητήσαμε την αιτία. Οι φίλοι μου ήταν γενναίοι άνδρες πρώτης τάξης και εντοπίσαμε το πρόβλημα πολύ σύντομα: ο καφές ήθελε το θύμα του.

 

*Το αρχικό κείμενο εδώ, μεταφρασμένο από τα γαλλικά από τον Robert Onopa.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ