Η συμβουλή του Μπέρτραντ Ράσελ για αυτούς που θα ζουν το 2959

in inspired by words
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Στη σημερινή εποχή η ελευθερία του λόγου προσεγγίζεται με έλλειψη διορατικότητας και ανεπαρκείς βεβαιώσεις γύρω από ιστορικά, επιστημονικά και κοινωνικά στοιχεία, προκαλώντας μια εξάρτηση με το φάντασμα της φαντασίας, μακριά από ρεαλιστικά γεγονότα.

Ανά τα χρόνια πολλοί φιλόσοφοι έχουν καταπιαστεί με το πόσο ελεύθερη είναι αυτή η μορφή του λόγου, τι εξυπηρετεί, πώς φλερτάρει με την προκατάληψη και την αιτιώδη σχέση ανάμεσα στη λογική και την ηθική. Κατά την κλασική φόρμουλα ο πειστικός λόγος αποτελείται από τρεις διαστάσεις: το λόγο – τη χρησιμοποίηση στοιχείων και λογικών επιχειρημάτων – , το ήθος – με πρόκριμα τις αξίες – και το πάθος – τη συναισθηματική αντήχηση της γλώσσας. Ο Πλάτωνας πίστευε στη διαλεκτική λογική, κάτι που ο Φουκώ μετέφρασε σε ελεύθερο λόγο και οι κλασικοί διανοούμενοι πίστευαν στην κοινωνική αρμονία.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο σπουδαίος φιλόσοφος και αντιπολεμικός ακτιβιστής απαντά στην ερώτηση “τι πιστεύεται ότι αξίζει να πείτε στις μελλοντικές γενιές για τη ζωή που ζήσατε και τα μαθήματα που πήρατε;”. Η απάντησή του δεν ανταποκρίνεται σε προκαταλήψεις, αλλά ούτε και υποδεικνύει κάποια ιδιαίτερη μεροληπτική στάση. Χώρισε την απάντησή του σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες, τη διανοητική και την ηθική.

Όταν μελετάτε το οποιοδήποτε ζήτημα ή εξετάζεται οποιαδήποτε φιλοσοφία, αναρωτηθείτε ποια είναι τα γεγονότα και ποια είναι η αλήθεια που αυτά υποστηρίζουν. Ποτέ μην αφήσετε τους εαυτούς σας να παρασυρθούν από αυτό που επιθυμείτε να πιστεύετε ή από αυτά που νομίζετε ότι θα έχουν ωφέλιμα κοινωνικά αποτελέσματα αν γίνονταν πιστευτά. Κοιτάξτε, αποκλειστικά και μόνο, ποια είναι τα γεγονότα.

Σχετικά με την ηθική θα επιθυμούσα να τους πω (όσους ζουν  σε 1000 χρόνια από το τώρα [σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε το 1959]). Η αγάπη είναι σοφή και το μίσος ανόητο. Σε αυτό τον κόσμο, που δημιουργούνται όλο και περισσότερες διασυνδέσεις εντός του, πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον, να ανεχόμαστε ότι μερικοί άνθρωποι λένε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Μπορούμε να συμβιώσουμε μόνο κατά αυτό τον τρόπο. Και αν είναι να ζήσουμε μαζί και να μη πεθάνουμε μαζί, πρέπει να μάθουμε τη μορφή της ανοχής που είναι απολύτως ζωτική για τη συνέχιση της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη. 

Εν κατακλείδι, αν δεν υπάρχει μια κάποια σύμπνοια ανάμεσα στον καθένας μας ατομικά, θα καταλήξουμε να αυτοκαταστραφούμε.

Παρακάτω, ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.