Internet picky literature

Ο Χένρι Ντέιβιντ Θορώ περί πολιτικής ανυπακοής και καταπίεσης

in inspired by words
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Η ενιαιοποίηση των πολιτικών ιδεών του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μαχάτμα Γκάντι συναντώνται στην προσωπικότητα του Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ. Ο Θορώ θεωρείται από τους σπουδαιότερους και επιδραστικούς φιλόσοφους του 19ου αιώνα, αναπτύσσοντας ριζοσπαστικές και ουτοπικές θεωρίες πάνω στην ανεξαρτησία και την αυτονομία του πολίτη. Θεμελίωσε τη δική του θεωρία πάνω στη μη βίαιη αντίσταση, η οποία ερείδεται στην  πολιτική ανυπακοή στις υφιστάμενες επιταγές των κυβερνήσεων και την εναντίωση στη ανηθικότητα.

Στο πέρασμα του χρόνου τα καταδυναστευτικά καθεστώτα και οι καταπιεστικές κυβερνήσεις έκαναν την ελευθερία του πολίτη να στενάζει. Η αντίσταση έρχεται σε πολλές μορφές, όπως έχει δείξει η ιστορία. Με ένοπλές εξεγέρσεις, με σαμποτάζ, με υπονομευτικές στρατηγικές και πάει λέγοντας.Το δοκίμιο του Θορώ για την πολιτική ανυπακοή εκδόθηκε το 1849, σε μια έκρυθμη περίοδο που δέσποζε το φαινόμενο της σκλαβιάς. Κύρια ιδέα ήταν πώς η νομιμοποίηση της κυβέρνησης μέσω της πλειοψηφικής εκλογής δεν είναι επαρκές κριτήριο άσκησης πολιτικής.

[mks_pullquote align=”left” width=”200″ size=”12″ bg_color=”#dd4f4f” txt_color=”#ffffff”]Η πολιτική φιλοσοφία του Θορώ δεν είναι παθητική. Οι κεντρικές ιδέες του γεννιούνται στον φιλελευθερισμό και τον αναρχισμό και διέρχονται ελεύθερα ανάμεσα στα δύο άκρα. Κατά τον ίδιο, «η κυβέρνηση που κυβερνάει το λιγότερο είναι η καλύτερη»[/mks_pullquote]

 

Όταν η ανθρωπότητα είναι έτοιμη, αυτή την κυβέρνηση θα έχει. Οι περιορισμοί στο εμπόριο θα εξαλειφθούν και θα απελευθερωθεί. Ο Θορώ αποκηρύσσει επίσης την χρησιμότητα του οργανωμένου στρατού. Με την ιδιότητα του πολίτη, δεν αιτείται κατευθείαν το ξήλωμα της κυβέρνησης, αλλά απλά μια καλύτερη κυβέρνηση.

Κύριο μέλημα του πολίτη θα έπρεπε να είναι μη μετέχει σε οποιοδήποτε φαινόμενο αδικίας, καθώς η χώρα δεν χρειάζεται ασυνείδητα ρομπότ. Όταν εντείνονται οι πιέσεις και σχηματίζουν έναν ασύμφορο μηχανισμό, και η καταπίεση και η ληστεία είναι οργανωμένες, είναι προτιμότερο να μην υπάρχει αυτός ο μηχανισμός. Όταν το ένα έκτο του πληθυσμού ενός έθνους είναι αιχμάλωτοι και σκλάβοι, μια ολόκληρη χώρα κατακλύζεται από ξένο στρατό και υπόκειται σε στρατιωτική νομοθεσία τότε δεν είναι πολύ αργά για τους τίμιους πολίτες να αντιδράσουν και να επαναστατήσουν. Το καθήκον αυτό είναι ακόμα πιο επείγον, αν αναλογιστούμε ότι η χώρα δεν είναι δική μας, δεν την ελέγχουμε εμείς, αλλά ένας εισβάλλων στρατός.

Ο λαός μας πρέπει να πάψει να κρατάει σκλάβους και να κηρύσσει πόλεμο στο Μεξικό, παρότι μπορεί να κοστίσει στην ύπαρξή τους ως άνθρωποι.

Όταν ο Θορώ έγραφε το δοκίμιό το ένα έκτο ήταν πράγματι σκλάβοι και κατήγγειλε πολλές φορές που τον απάνθρωπο νόμο περί δουλεία που έθετε σε κίνδυνο τον οποιοδήποτε – σε κάθε πολιτεία, κάθε εδαφική ενότητα- να φυλακιστεί χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός.

Διακήρυξε επίσης ότι είναι ανήθικο να συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στην Αμερική και το Μεξικό. Η εκλογική διαδικασία είχε πολλές παθογένειες, ώστε τνα δώσει λύσει στα προβλήματα. Όλη η ψηφοφορία είναι ένα είδος παιχνιδιού με μια κάποια ηθική απόχρωση.  Και στηλίτευσε την στέρηση του δικαιώματος ψήφου των δούλων: μόνο η ψήφος τους μπορεί να καταργήσει το καθεστώς της σκλαβιάς και να εξασφαλίσει την ελευθερία τους.

Η αδικία καλλιεργείται μέσα από τους νόμους. Γι’ αυτό, λέω, παραβιάστε το νόμο. Αφήστε τη ζωή σας να αντενεργήσει απέναντι στην καταπίεση του συστήματος. Αυτό που πρέπει να κάνω εγώ είναι να φροντίσω, με οποιοδήποτε κόστος, να μην υποβάλλω τον εαυτό μου στο λάθος, το οποίο καταδικάζω. Ο πολίτης με το να μη συνεργάζεται με την αδικία είναι σε θέση να εξασκεί την δικαιοσύνη. Με την καταβολή των φόρων οι άνθρωποι που επιθυμούν να είναι δίκαιοι στηρίζουν όλες τις ανήθικες και άδικες πρακτικές. Ο Θορώ σταμάτησε να πληρώνει φόρους στο αμερικανικό κράτος το 1842, για να εκφράσει την δυσφορία του με τον πόλεμο και την δουλεία. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στη φυλακή, αλλά το περιστατικό δεν συγκίνησε την κοινή γνώμη. Την επόμενη μέρα αποφυλακίστηκε με την παρέμβαση ανώνυμου δότη και η εμπειρία του στην φυλακή ήταν εποικοδομητική για τον ίδιο και η αφορμή για τη συγγραφή του δοκιμίου της πολιτικής ανυπακοής, που όπως προαναφέρθηκε διέπνεε και διαπνέει τη φιλοσοφία πολλών οργανισμών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αντιπολεμικών κινημάτων.

Τα σημαντικότερα του λόγια συνοψίζονται ως εξής: Οφείλω να πω πως όσοι αυτοαποκαλούνται υπέρμαχοι της κατάργησης της δουλειάς πρέπει να αποσύρουν, σε προσωπικό και περιουσιακό επίπεδο, την στήριξη τους στην κυβέρνηση της Μασαχουσέτης.

Υπό μια κυβέρνηση που φυλακίζει άδικα, η αληθινή θέση για έναν τίμιο και δίκαιο άνθρωπο είναι η φυλακή. Ας υποθέσουμε ότι πρέπει να χυθεί αίμα. Όταν πληγώνεται η συνείδηση δεν κυλάει αίμα; Αυτή η πληγή φθείρει την αληθινή μας φύση και την αθανασία μας, δεν μας σκοτώνει αλλά μας κάνει να δεινοπαθούμε και μας οδηγεί σε έναν ατελείωτο αργό θάνατο.

Αν χίλιοι άνθρωποι δεν πληρώνουν τους φόρους τους φέτος, δεν θα ήταν μια βίαια και αιματοβαμμένη κίνηση. Αν τους πληρώσουν, θα επιτρέψουν στους ανώτερους να διαπράξουν βία και να χυθεί αθώο αίμα.

Σύμφωνα με τον Θορώ οι φόροι για λεωφόρους και σχολεία είναι ηθικοί, αλλά αυτοί που υποδαυλίζουν πολέμους και δουλεία, όχι. Περίμενε ότι οι φτωχότερες τάξεις θα επωμίζονταν μεγάλο μέρος της αντίστασης, επειδή ανέχονταν τις περισσότεροι πιέσεις και ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τη διεφθαρμένη κυβέρνηση.

Εν τέλει, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας πλούσιος πολίτης είναι να προσπαθήσει να διατηρεί τις αξίες που είχε όταν ήταν φτωχός. Ή αν δεν ήταν ποτέ, να προσπαθήσει τις αρχές του φτωχού. Ο Θορώ εξήγησε ότι η δύναμη της κυβέρνηση απόκειται στην επιβολή και όχι στην πνευματικότητα και την ηθικότητα. Ακόμα και οι συνηθισμένοι αδύναμοι άνθρωποι μπορούν να μην υποκύψουν σε απειλές, να αρνηθούν την εξουσία της κυβέρνησης, μέχρι εκείνη να αναγνωρίσει στον άνθρωπο την ανεξάρτητη δύναμή του.

Διαβάστε ολόκληρο το πρωτότυπο δοκίμιο στα αγγλικά εδώ.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ