Internet picky literature

Οι ιδέες του Λούντβιχ Βιτγκενστάιν για την ανθρώπινη επικοινωνία

in inspired by words
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Στον ρου της ιστορία της φιλοσοφίας, το μυαλό του Λούνβιχ Βίτγκενσταιν καταγράφηκε για την φοβερή οξύτητα και διακριτότητα του.Ο Βίτγκενσταιν ενσάρκωνε ένα αναρχικό πνεύμα που αντιτασσόταν στην συντηρητική αγωγή. Ο Μπέρτραντ Ράσελ στο βιβλίο του μαθητή του Βίτγκενσταιν,Λογικο-Φιλοσοφική Πραγματεία, αναγνώρισε την υπαρξιακή απειλή στην οποία τέθηκε η φιλοσοφία. Όταν διάβασε το βιβλίο παραδέχτηκε πως ο μαθητής του είχε ξεπεράσει ακόμα και τη δική του διορατικότητα, κατορθώνοντας να προσεγγίσει την απόλυτη διάυγεια. Ο φημισμένος μαθηματικός και λογικολόγος, και φίλος του Βίτγκενσταιν ήταν επικριτικός. Σύμφωνα με αναφορές, μεμφοταν τις ιδεολογίες του Βίτγκενσταιν, επειδή ο δεύτερος θεωρούσε το έργο του αδιάφορο.

Στο ακόλουθο βίντεο σκιαγραφούνται οι ιδέες και η βιογραφία του Βίτγκενσταιν. Ο εκκεντρικός Αυστριακός διανοητής μέσα από τον διεισδυτικό και συχνά δυσνόητο λόγο του, καταφέρνει να μας διασαφηνίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την επικοινωνία. Επαναπροσδιορίζει την έννοια “επικοινωνία” και στο βιβλίο του περιγράφει πώς το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι όσων καταναλώνουμε καθημερινώς – από πολιτικές μέχρι θρησκευτικές αφηρημένες έννοιες – είναι τόσο φοβερά ασυναφές και μπερδεμένος που στο τέλος δεν σημαίνει τίποτα. Γι’ αυτή του τη σκέψη αναθεώρησε αργότερα.

Μετά την Λογικο-Φιλοσοφική Πραγμάτεια δεν καταπιάστηκε με τίποτα άλλο, ζώντας σχεδόν ερημική ζωή. Οι μαθητές του συνέλεξαν τις σημειώσεις του πάνω στην αναλυτική φιλοσοφία και μετά το θάνατο του δημοσιεύτηκαν το 1953 με τίτλο Φιλοσοφικές Έρευνες, περιλαμβάνοντας επιμέρους θέσεις για την ταυτότητα της φιλοσοφίας στο δυτικό πολιτισμό. Ο Βίτγκενσταιν υποστήριξε ότι η γλώσσα μπορεί να υποστηρίξει μόνο κοινωνική, αντί για προσωπική ή προσωπική, λειτουργία. Για να το τεκμηριώσει παρουσιάσε μια αναλογία με ένα κουτί που φέρει την ονομασία Σκαθάρι. Στο παρακάτω βίντεο του BBC, η εν λόγω αναλογία εξηγείται μέσω κινούμενων σχεδίων.

Η αναλογία χρησιμοποιεί ένα σύνολο ανθρώπων οι οποίοι ισχυρίζονται πώς έχουν ένα σκαθάρι σε ένα κουτί ως υποκατάστατο των ατομικών τους, ιδιωτικών εμπειριών. Όλοι ισχυρίζονται πώς τις έχουν, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να παρεισφρύσει στο μυαλό του άλλου για να το επιβεβαιώσει. Ο καθένας πρέπει απλώς να δεχθεί τα λεγόμενα του άλλου. Χρησιμοποιούν παιχνίδια γλώσσας, τα οποία αποκτούν νόημα μόνο σε σχέση με το πλαίσιο στο οποίο εφάπτονται. Το αν αυτά τα παιχνίδια μπορεί να είναι κατανοητά ανάμεσα σε μεμονωμένους ανθρώπους με ασαφείς σκέψεις εξαρτάται από το κοινό τους περιβάλλον, από τις ικανότητες και τους περιορισμούς. Σε μια εκδοχή όπου συναντάμε οι ίδιοι ένα λιοντάρι που μπορεί να αρθρώσει πράγματα στον δικό μας κώδικα επικοινωνίας, σύμφωνα με την αναλογία του Βίτγκενσταιν, δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε. Οι εμπειρίες μας έναντι του λιονταριού απέχουν παρασάγγας.

Η παρατήρηση του Βίτγκενσταιν περί του χάσματος ανάμεσα σε ανθρώπους και λιοντάρια απαντάται στο ακαδημαϊκό άρθρο του Τόμας Νέιτζελ “Πώς είναι να είσαι μια νυχτερίδα”. Δεν μπορούμε να μετοικήσουμε σε ξεχωριστές και υποκειμενικές καταστάσεις όντων που διαφέρουν από εμάς, και επομένως δεν μπορούμε να έχουμε γνώση των συνειδήσεων του. Παρόλα αυτά, έτσι και αλλιώς, οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να φαντάζονται τις εμπειρίες άλλων, με έμμεσος και ατελείς τρόπους και όλοι ζούμε σε ένα επαρκές κοινωνικό πλαίσιο με συγκείμενα που μας παρωθούν να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα και να συμμορφωμένοι με την κοινωνική συμβιώση.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ